Földhivataloknak ne küldj postán semmit

A közigazgatásban próbaként fut a KÉR (Központi Értesítési Rendszer), amely immár elérte a földhivatalokat is. Lényegét tekintve bármely közigazgatási szervhez címzed meg a postát, az nem oda megy, ahová címezted, hanem egy nagy elosztóba. Nincs annak se jelentősége, hogy sürgősséggel adtad-e fel a küldeményt. Ott aztán kibontják, beszkennelik, majd a címzetthez a küldeményed nem papír alapon, hanem elektronikusan érkezik, ha megérkezik. Nagyon fontos a pontos címzés, ahogy az adott hivatalt ma éppen hívják.Nem elég a borítékon helyesen címezni, a levélen is pontos címzésnek kell lennie, mert előfordult, hogy a boríték jól volt megcímezve, de a levélen a pontos címzett már csak megszólítva lett, ott a beszkennelt és borítéktól elválasztott levél nem oda ment, ahová szánták. 

A földhivatalnak címzett küldeményekkel is majdnem ez a helyzet, de azokat nem bontják ki,nem szkennelik, hanem gyűjtik, majd megfelelő mennyiség esetén futárral viszik el a címzettnek. Ha például Székesfehérváron feladod a Székesfehérvári Járási Földhivatalnak (bocs most már ezt sem így hívják pontosan)  az eredeti szerződést, vagy bejegyzési engedélyt, az megjárja Budapestet, majd vissza, s ez két hétbe is beletelhet. Életveszély... Amíg a szerződés kallódik az útvesztőkben, addig akár háromszor is megterhelhetik a hivatalhoz közvetlenül beadott okiratok alapján az ingatlant. A rangsor elve itt úgy érvényesül, hogy nem érvényesül: amikor az útvesztőből kikerült az okirat, akkor iktatják, széljegyzik. Az ügyvédi kamarák elnökei beadvánnyal fordultak a belügyminiszeter úrhoz, kérve a korábbi helyzet visszaállítását, s utaltak a jelenlegi eljárás jogbizonytalanságot eredményező hatásaira.

Már nem egységes az ingatlannyilvántartás, hanem két osztály született belőlük, pontos nevüket megtalálod a következő címen: http://www.kormanyhivatal.hu/download/c/72/c1000/Uj_regi_elerhetosegek_jav.pdf